English version
 HOME PAGE
DESPRE NOI
MEMBRI
EVENIMENTE MEDICALE
INFORMARE PUBLICA
  MedSexInfo  
NOUTATI EDITORIALE
ARTICOLE
PARTENERI MEDIA
PREMIUL AMSR
CONTACT

www.san-sex.ro



Buletin oficial al AMSR
A aparut Buletinul Nr. 2
aprilie-august 2013
descarca

 FEEDBACK

Spune care este parerea ta
despre"Asociatia pentru
Medicina Sexualitatii din
Romania"
click aici

evenimente | A V-a Conferinta Nationala AMSR



FINAL A.M.S.R - SINAIA 2005


Cuplul - cheia sexualitatii

SURSA: Viata Medicala, 28 octombrie 2005

Astazi se deschid, la Sinaia, lucrarile celei de-a V-a Conferinte Nationale de Medicina Sexualitatii , a carei tema principala este "Cuplul-cheia sexualitatii" , eveniment la care sapatamanalul "Viata medicala" este partener media in exclusivitate. Reuniunea este organizata de Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania (AMSR) - continuatoare a intiativei ARDE (Asociatia Romana pentru Disfunctia Erectila) - care a extins spectrul preocuparilor printr-o abordare multidisiplinara la problematica foarte complexa a Medicinii sexualitatii. Detalii despre aceasta reuniune am primit de la dr. N. Calomfirescu.

Cuplul - cheia sexualitatii

De la dl. dr. Nicolae Calomfirescu, presedintele AMSR, am aflat ca asociatia condusa de d-sul isi propune sa raspunda nevoii publicului larg, in general, si a lumii medicale, in special, de informatii valabile si echidistante in aceasta problematica, ale carei impact social si implicatii in viata de zi cu zi sunt extrem de importante. In plus, "AMSR nu se adreseaza numai sexologilor, ci oricarui medic care doreste sa-si clarifice unele notiuni: fiecare are ceva de invatat"

Trasatura cardinala a manifestarii o constituie multidisciplinaritatea - una adevarata si nu doar la nivel declarativ- abordarea functiei sexuale normale/patologice facandu-se prin prisma unui numar mare de specialitati: Urologie, Ginecologie, Endocrinologie, Psihiatrie, Psihologie, Medicina de laborator, Medicina de familie etc. In plus, tematicile generoase si faptul ca moderatorii meselor rotunde si ai atelierelor provin din mai multe domenii de interes ale Medicinii sexualitatii creeaza premisele unor dezbateri captivante, din care cei prezenti nu pot avea de castigat. Printre noutatile pregatite anul acesta de catre organizatori pentru participantii la a V-a Conferinta Nationala de Medicina Sexualitatii se numara si o serie de cursuri realizate de experti: "Psihologia disfunctiilor feminine" (psiholog dr. Augustin Cambosie), "Endocrinopatiile si disfunctiile cuplului sexual" (conf. dr. Carmen Georgescu), "Cuplul si psihopatologia" (prof.dr. Florin Tudose).

Chiar daca Medicina sexualitatii se afla inca la inceput, prin sfera de activitate largita, care include intrgul spectru al tulburarilor de sexualitate, ca si prin progresul permanent inregistrat in domeniu, aceasta orientare integrata vine astfel ca o recunoastre a importantei pe care o viata de cuplu echilibrata o are pentru buna functionare a individului si, nu in ultimul rand ca o solutie.

Manifestarea, la care sunt asteptati sa participe toti medicii interesati, indiferent de specialitate, este prezidata anul acesta de dl. Conf. dr. Ion Coman. Vom reveni intr-un numar viitor cu concluziile celei de-a V-a Conferinte Nationale de Medicina Sexualitatii.

dr. Aurel E. Marin



PREZENT SI VIITOR IN MEDICINA SEXUALITATII

SURSA: Viata Medicala, nr.44, 4 noiembrie 2005

Intr-o societate in care problemele de sexualitate fiziologica sau patologica au fost (prea) multa vreme daca nu neglijate, macar evitate, indepartate din prim-plan, intr-o societate in care, nu de putine ori, falsa pudoare face ca pacinetii sa nu caute ajutor de specialitate pentru diversele disfunctii sexuale, fara a mai pune la socoteala medici care din aceleasi considerente nu acorda o importanta deosebita acestor probleme, intr-o astfel de societate este nevoie, mai mult decat oriunde, de surse de informare credibile si de solutii in abordarea cat mai completa si mai realista a pacientilor cu disfunctii sexuale. Apare astfel firesc si necesar un amplu eveniment precum cel organizat de catre Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania (AMSR) in urma cu o saptamana la Sinaia - a V-a Conferinta Nationala de Medicina Sexualitatii , cu tema principala "Cuplul- cheia sexualitatii" , eveniment la care saptamanalul "Viata medicala" a fost partener media in exclusivitate.

Carcaterizata organizatoric printr-o viziune comprehensiva si un ritm de desfasurare alert, manifestarea a atras anul acesta in jur de 250 de participanti din toata tara, dintr-o paleta larga de specialitati medicale si conexe medicinii: urologi, endocrinologi, psihiatri, psihologi, diabetologi, chirurgi generalisti, ginecologi, internisti, medici de familie/generalisti, specialisti in imagistica, medici de laborator etc. Demn de semnalat este si numarul mare de medici tineri prezenti la aceasta intrunire stiintifica, semn cert al actualitatii problematicii dezbatute.

Programul stiintific al Conferintei AMSR 5 a reflectat intru totul nevoia abordarii multidisciplinare a sexualitatii, in special a cuplului. De la state-of-the-art lectures precum "Parafiliile" (prof. Doina Cosman), "Sindromul uretral cronic la femeie" (dr. M. Manu), "Controlul farmacologic al volumului prostatic" (dr. N. Calomfirescu) sau "Insuficienta renala cronica si disfunctia erctila" (conf. dr. E. Mota) la atelierele "Prostata- patologie masculina permanenta" (conf. Dr. V. Bucuras, dr. N. Calomfirecu, dr. Adriana Hristea), "Infertilitatea in cuplu" (dr. Catalina Poiana, biolog dr. Mona Matei, dr. Nicolae Calomfirescu) si nu numai, toate lucrarile prezentate s-au circumscris ideii de inter/multidisciplinaritate, cu subiecte de un larg interes pentru cei prezenti.

De o atentie deosebita s-au bucurat si mesele rotunde, cu teme diverse, axate pe sexualiatatea cuplului: "Normalizarea vietii de cuplu - o realitate", "Terapia androgenica in cuplu", "Disfunctia erectila si caliatatea vietii de cuplu", "Chirurgia reconstitutiva genitala", care au constituit bune prilejuri de impartasire a experientei cu colegii mai tineri si cu medicii din toata tara pentru personalitatile din lumea medicala care au participat.

Pe langa doua sesiuni de comunicari stiintifice, in cadrul celei de a V-a Conferinte Nationale de Medicina Sexualitatii s-au desfasurat- in premiera- si cursurile tinute de psiholog dr. A. Cambosie ("Psihologia disfunctiilor sexuale feminine"), conf. dr. Carmen Georgescu ("Endocrinopatiile si disfunctiile cuplului sexual") si prof. dr. Fl. Tudose ("Cuplul si psihopatologia).

Anul acesta, premiul AMSR pentru cea mai interesanta lucrare a fost acordat unui tanar urolog, dr. Daniel Porav-Hodade, pentru "Corelatia disfunctiei erectile - LUTS in populatia masculina cu varsta peste 50 de ani", un studiu recent care a analizat 3.103 de pacienti inclusi intr-un program de screening al cancerului prostatic.

Castigatorul premiului pentru cea mai buna comunicare la AMSR
dr. Dan Porav-Hodade

"Corelatia disfunctiei erectile - LUTS in populatia masculina cu varsta peste 50 de ani"
citeste rezumat

Bilantul celei de-a V-a Conferinte Nationale de Medicina Sexualitatii este unul pozitiv, evenimentul fiind un important pas inainte pentru Sexologia din Romania si, totodata, o adevarata provocare pentru organizatori, aceea de a ridica in continuare stacheta, la viitoarea Conferina AMSR 6 .

Va prezentam in continuare concluziile AMSR 5 , asa cum au fost ele enuntate, in exclusivitate pentru cititorii "Vietii medicale" , de dl. dr. N. Calomfirecu , presedintele AMSR. De asemenea, in contextul evolutiei fostei Asociatii Romane pentru Disfunctia Erectila la Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania , am rugat cateva dintre personalitatile participante la conferinta sa ne expuna, pe scurt, principalele aspecte privind importanta abordarii multidisciplinare a sexualiattii cuplului, din punctul de vedere al specialistului implicat in complexa problematica a Sexologiei.

CONCLUZIILE CONFERINTEI

de DR. NICOLAE CALOMFIRESCU, PRESEDINTELE AMSR

A V-a Conferinta Nationala de Medicina Sexualitatii are mai multe mesaje importante:

•  s-au conturat colective care se ocupa de medicina sexualitatii in diferite centre universitare si din care fac parte urologi, endocrinologi, ginecologi, psihiatri, psihologi, fapt extrem de important pentru pacienti

•  s-a evidentiat ca dorinta de informare exista si ca activitatea AMSR este apreciata si de interes, un lucru bun pentru toata lumea medicala si mai ales pentru populatia generala, intrucat medicii vor putea aborda mai corect si cat mai integrat pacientii

•  exista o necesitate acuta ca toti cei implicati, fara exceptii, sa se alinieze la standardele de investigare si tratament care se impun pentru o corecta abordare a infertilitatii.

•  cifrele furnizate de statistici ne arata ca Romania se confrunta cu grave probleme de sanatate publica, probleme care trebuie atacate frontal pentru a prezerva fertiliatatea populatiei

•  trebuie sa ne ocupam de lucruri pe cat de banale pe atat de des ignorate: educatie, informatie, sapun, prezervativ si altele care sa imbunatateasca sanatatea generala a populatiei, pentru ca in special categoriile fertile sunt expuse la cele mai mari riscuri

•  prin larga participare precum si numarul mare de noi membri AMSR, ne este clar ca activitatea noastra trebuie sa continue iar diferentele importante din formarea medicala a fiecaruia creeaza in fapt o deschidere a medicinii sexualitatii catre interdisciplinaritate, care vine astfel in intampinarea nevoii de echipa multidisciplinara

•  centrul echipei interdisciplinare nu este urologil, medical, ci pacinetul, pacienta si cuplul!



Copyright 2004. Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania. Site creat si realizat de web design, dezvoltare web, multimedia, web hosting, identitate de corporatie si grafica publicitara